Ons eigen onderkomen... 2004- 2009

In deze periode zou er veel veranderen. De gemeente had plannen om "de Goote" te slopen. Er zou een scholenplein komen en een nieuw theater. Er moest dus naar een ander onderkomen voor de vereniging worden gezocht. Dat zou voor het bestuur een hele klus worden. Het dagelijks bestuur bestond in deze periode uit Dick Monster, voorzitter, Gert Roest, penningmeester, Marja Blom, secretaris, in 2006 opgevolgd door Corrie Koppenol. Marja Blom stopte in 2007 ook als algemeen bestuurslid, Riet von Faber nam haar plaats in. In 2006 werd het bestuur uitgebreid met 2 leden: Ina Moerland en Hans van Erkel. De vele taken, die bij de organisatie van ons eigen bridgehuis zouden komen, maakten deze versterking noodzakelijk. De redactie van het Bridgenieuws zou Els Stalpers gaan doen. In 2005/2006 werd Richard Geuzebroek onze eerste webmaster. Nu is Wout Geuzebroek (verre familie) al een aantal jaren de beheerder van onze website. Bij de dagdelen stopte de woensdagavond. De passantenclub "De Passage", die ook in de Goote bridge speelde, kwam er bij op de dinsdagavond.
Op de ledenvergadering van oktober 2006 werd stilgestaan bij het 12½ jarig bestaan van Kleiburg. Marja Blom, secretaris, en Riek van Bussel, algemeen bestuurslid en voorzitter wedstrijdleiding, hebben vanaf het prille begin de vereniging opgebouwd en vervulden nog steeds met enthousiasme hun taak. Daarom werden beide dames benoemd tot "lid van verdienste".

image40 image41 image42

Op donderdagavond 18 januari 2007 werd op die avond niet gebridged. Voor het eerst in 13 jaar gooide het weer roet in het eten. Een hevige storm teisterde ons land en uit veiligheidsoverwegingen werd de avond afgelast.
Op 8 maart 2007 overleed Ans Schot, de erevoorzitter van NRBV Kleiburg. Haar wens een bridgevereniging in een eigen bridgehuis te realiseren was inmiddels werkelijkheid geworden. Het bestuur bleef ook in deze periode nadenken over een echt eigen bridgehuis.

image44 image43

Einde van het "GOOTE" tijdperk

 

Begin van het "SCHAKEL" tijdperk

image45

 

De verhuizing naar de Schakel.

In september 2005 zijn we verhuisd naar "De Schakel" aan de Rik, het voormalige Waterschapshuis. Dit zinnetje leest simpel, maar dat daar heel wat overleg, vergaderen, plannen en organiseren aan vooraf ging, mag wel duidelijk zijn. In het gebouw waren ook praktijkschool De Schakel en het Streekarchief gehuisvest. Het bestuur zette de lijnen uit, hield overzicht en bewaakte het proces. Er waren aanvragen de deur uit voor o.a. een gebruikersvergunning en een exploitatie- en horecavergunning . Er werd ook onderzocht welke rechtsvorm het beste zou zijn om alles te realiseren. Het ideaal van Ans Schot was ooit een eigen denksportcentrum te realiseren. Nou, het begin was er: in de aula van de Schakel was een echte bridgezaal tot stand gekomen. Met behulp van ontzettend veel vrijwilligers werd de klus in de zomervakantie van 2005 geklaard.

image46 image47 image48

We deelden de keuken met de school. Op de bridgedagen werd de keuken onze "bar". Voor alle dagdelen, 5 in totaal, werden vrijwilligers gevraagd om bardiensten te draaien. Daarvoor moest je wel eerst een cursus "Instructie verantwoord alcoholgebruik" volgen. Dan mocht je achter de bar. Gezellig, altijd met twee personen. Kaarten afstrepen, de koekjes bewaken (vooral de nogablokjes waren in trek), thee, koffie, chocolademelk, fris of een alcoholisch drankje inschenken, de pinda's in bakjes doen (met een lepeltje), opruimen.... en dan moe, maar tevreden naar huis. Door de bar in eigen beheer te hebben kwam er ook meer financiële armslag. Van de barinkomsten zijn veel leuke dingen georganiseerd. Soms gaf de samenwerking met de andere "bewoners" wat problemen. Er zou sprake zijn van het vertrek uit De Schakel in 2009, misschien wel 2010, 2011 of zelfs 2012. Wat dat voor Kleiburg zou betekenen was niet duidelijk. Het bestuur bleef alle ontwikkelingen rondom huisvesting op de voet volgen.

image50 image49

Mede dank zij de hoofdsponsors konden we een prachtig bridgehuis realiseren en een spetterend openingsfeest houden.

 

image51 image52 image53 image54

 

In samenwerking met de volksuniversiteit werd in september 2004 een cursus bridgen van 10 lessen gestart. Loek van Geloven, niet verbonden aan Kleiburg, maar zeker een bekend gezicht, gaf de cursus bridgen met Berry Westra, Biedermeijer groen. Er meldden zich zo'n 25 deelnemers. Het volgende stukje is een samenvatting van de toenmalige cursisten Wout Geuzebroek, Yvonne Hennekam en Els Venekamp.

image55

We waren meteen een hechte groep. In het begin was het wennen aan Loek. Hij maakte een wat slungelige en onzekere indruk. Niets was minder waar: hij wist heel goed waar hij het over had en bleek een uitstekende docent, die ons zeer motiveerde. Dat er iemand bij de cursus zat die het steeds dacht beter te weten kon hij goed hebben!! Het bracht hem niet van zijn stuk. Wij kregen op 3 verschillende locaties les: in de Goote, het Catharina Gasthuis en in de Schakel. In januari 2005 werd  een vervolgcursus gegeven en kon al bij Kleiburg in een aparte lijn worden meegespeeld. Na de zomervakantie werd een groot aantal van onze groep lid van Kleiburg. De meesten stroomden in op de dinsdagavond. We waren heel gedreven en oefenden zelfs in de zomervakantie met elkaar door in de school van Els: een "summerschool bridge". We speelden daar spellen, die Loek de week erna met ons kwam bespreken. Er volgden nog 2 cursussen. Het eerste jaar binnen de vereniging werden we in het begin begeleid door Hans Jansen en Corrie Koppenol. Daarna ging de groep op eigen benen verder. Nog veel cursisten van de "Loekgroep" spelen op diverse dagdelen bij Kleiburg. Af en toe hoor je nog wel eens: "elke 4-kaart is biedbaar, dat hebben we van Loek geleerd". We koesteren goede herinneringen aan hem.

Ook nu gingen we "op bridgeweekend". In november 2004 bezocht men Nunspeet. Daar voerden Jannie Briggeman en Marja Blom voor het eerst de beroemde "nonnenact"op. Ze leken zo echt, dat Bep Gramsma hen niet herkende en heel eerbiedig "dag, zusters"zei!! En... was Aart Briggeman een hele poos zoek. Iedereen was ongerust. Dick ging zelfs op de fiets zoeken. De vrouw van Aart, Jannie, dacht: "Hij komt wel weer. Hij is gewoon verkeerd gelopen". En dat bleek ook zo te zijn. Het verhaal ging dat een ANWB paddenstoel door een grapjas was gedraaid. Weg juiste weg!! Maar... tot op de dag van vandaag weet niemand waar hij nou echt heeft uitgehangen!?!
In 2005 reden we naar Koudekerke. Het hotel lag dicht bij het strand. We werden in groepjes verdeeld en liepen een speurtocht. Die eindigde bij een strandtent. Daar moest je met je groepje een vlieger maken.

image56 image57

En echt... een aantal ging heus de lucht in. Na de lunch daar werd op het strand een stoelendans gehouden. Zeer vermoeiend, maar ook bijzonder vermakelijk!!
In 2006 ging men naar Oisterwijk. Vanuit het hotel liep je zo naar de vennen. Er was een leuke natuurspeurtocht uitgezet. Onderweg moest je bijv. een ons beukennootjes verzamelen en bomen en paddenstoelen herkennen. De tocht eindigde in een cafeetje, waar we drankjes moesten proeven. Van koude thee tot calvados. Voor niemand een straf.

Het jaar daarop verbleven we in Waalwijk. We lunchten daar in het Leder en Schoenen Museum, waar we ook een rondleiding kregen. En in 2008 gingen we voor de 2e keer naar Oisterwijk. Op zaterdag brachten we een bezoek aan Den Bosch.

Naast alle leuke drives die al werden georganiseerd, wist men toch weer nieuwe te bedenken.

image58 image59

2006 t/m 2010: The Battle of the Sexes.
Rosa Noordermeer en Ina Roedolf organiseerden deze drive. Erg leuk... de dames tegen de heren. In 2018 werd na 8 jaar weer een Battle gehouden. De stand: inmiddels 2-4 voor de heren. Dus: in 2019 aan de bak, dames!!
Desnoods met een list.

2006 t/m 2008: De halve marathon. De bedoeling was eerst een bridgemarathon van vrijdagavond 20.00 uur tot zaterdagmiddag 16.00 uur. Toch wel een beetje lang. Daarom besloot men er een hele zaterdag van te maken. Om 7.00 uur begon de dag met een kopje koffie en een ontbijt. Daarna volgde de ochtendgymnastiek en werd er gebridged.

image60 image61

Tussendoor kon je gebruik maken van een stoelmassage, even heerlijk ontspannen. Er was een lunch, een borrel, een uitstekend buffet en 's avonds trad een shantykoor op. Na half negen 's avonds kon er gedanst worden. Het duo Les Autres zorgde voor de muzikale omlijsting. Aan het eind van deze geslaagde dag kon aan zowel het Agathahuis in Oostvoorne als aan het Catharina Gasthuis in Brielle een bedrag van €750,-- worden overhandigd. Van de sponsorgelden was nog een behoorlijk bedrag over en daarvan kon dit worden gerealiseerd.

image62 image63

In 2007 en 2008 werd deze halve marathon wegens succes nogmaals georganiseerd.

Vanaf 2008 t/m 2012: De Ladiesdrive. Dit was een geheel door mannen verzorgde avond. Het ontbrak de dames aan werkelijk niets. Ze werden echt in de watten gelegd. Ook culinair was het top. In de keuken werden de heerlijkste hapjes gemaakt.

image64 image65 image66

2008 was een schrikkeljaar. Daarom werd een Schrikkeldrive georganiseerd. De dames van het bestuur organiseerden deze drive. 's Avonds trad een zeemanskoor op. Reuze gezellig. De Schrikkeldrive is in 2012 en 2016 niet meer gehouden. Maar... 2020 is het weer een schrikkeljaar. Wie durft??
Binnen onze vereniging waren er leden, die naast de bridgesport, ook graag de wandelsport beoefenden. Een groepje trainde met elkaar om de Nijmeegse Vierdaagse uit te lopen. Het loopteam had Kika uitgekozen als goed doel en kon gesponsord worden, wat massaal door de leden werd gedaan. Het mooie bedrag van in totaal €2445,-- kon aan Kika worden overhandigd. Een prachtige prestatie.

Kleiburg was inmiddels een bloeiende vereniging, spelend in een deels eigen bridgehuis met enthousiaste leden en een actief bestuur. Leden kun je niet genoeg hebben. En wat jongeren erbij zou ook fijn zijn. Het bestuur startte daarom met beginnerscursussen, gegeven door de leden zelf. In 2008 werd begonnen met Startersbridge, Bieden 1. Later gevolgd door Startersbridge, Bieden 2. Er zouden nog verschillende cursussen worden gegeven. Van de eerste groepen cursisten zijn er gelukkig een aantal bij Kleiburg gaan bridgen. Ook nu worden nog cursussen voor beginners gegeven door de eigen leden. Dit jaar mochten we daarvan een groot aantal welkom heten op de diverse dagdelen. Met dank aan de docenten.

Het 3e lustrum werd gevierd in ons bridgehuis de Schakel op 18 april 2009. Een bijzonder leuke dag. Er werd een lustrumdrive gehouden met een ochtend en een middag sessie. Elke sessie begon met koffie/thee en wat lekkers en eindigde met soep, broodjes en saté. De dag werd afgesloten met een feestavond. Meerdere leden verzorgden een zeer succesvol optreden en tussendoor werd volop gedanst. Ook werden de leden van het eerste uur in het zonnetje gezet. Ze kregen een certificaat en sleutelhanger van 15 jaar lidmaatschap. En dit gebeurt nog steeds. Op naar de 20 jaar!!!

image69 image70 image68 image67

pagebreak

 

image77 image78 image73

 

image75 image74

 

image71 image76

 

image72